Programjaink

Az általunk tervezett program keretein belül –  szakorvosok bevonásávalszűrésekkel, tanácsadással szeretnénk segíteni a lakosság egészségtudatosabb életmódját. Minden programunk térítésmentesen vehető igénybe!

CÉLUNK a járványhelyzet miatt az egészségmegőrzéssel kapcsolatosan érzékenyebb magyar társadalom egészségnevelése, megbízható forrásból érkező információkkal. Az egészségüggyel kapcsolatos bizalom további építése, valamint a krónikus betegségek megelőzésével kapcsolatos szűrés, és oktatás.

A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban is kritikusan rossznak tekinthető, amely elsősorban az egészségtelen életmódnak és a káros szenvedélyeknek köszönhető.

A COVID-19 járvány is rámutatott a krónikus betegségek megelőzésének, felismerésének, és megfelelő időben történő kezelésének fontosságára. A nyári időszakban különös figyelmet kell fordítani az UV sugárzás veszélyeire, ami komoly kockázatot jelent a bőrrák kialakulásában is.

ÁLTALÁNOS SZŰRŐVIZSGÁLATOK

Vércukorszint mérés

Az emberek és az állatok vére mindig tartalmaz szőlőcukrot, vagyis glükózt, ez a szervezet egyik fő energiaforrása. A vércukorszint állandóságát különböző hormonok biztosítják, ezek közül a legfontosabbak az inzulin, és a glukagon. Magas szénhidrát tartalmú táplálék elfogyasztása után a vércukorszint egészségeseknél is gyorsan emelkedik, de hamar visszatér a normális értékre. A vércukorszint tartós emelkedése (hiperglikémia) leggyakrabban cukorbetegség esetén fordul elő, de más betegségek tüneteként is jelentkezhet. A cukorbetegségnek két fő típusa van, az I.-es típusban (fiatalkori) a szervezet nem tud inzulint termelni, a II. típusban (időskori) a szervezet nem reagál megfelelően a meglévő inzulinra. Normál érték: 3,6-5,8 mmol/l. 

Koleszterinszint mérés

Koleszterint a szervezet minden sejtje előállít; a legnagyobb mennyiséget a máj, több folyamatban is fontos szerepe van, például sokféle hormon szintézisének kiindulási anyaga. A koleszterinszint meghatározásából következtetni lehet a máj működési állapotára, de más, egész testet érintő zavarok esetén is emelkedhet a szintje, például cukorbetegség (diabetes mellitus), a pajzsmirigy alul működése, vagy vesebetegségek esetén. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Normál érték: 200 mg/dl (~5,2 mmol/l) alatt  

egpart logo_2023_BB

EKG (Elektrokardiográfia)

Minden kardiológiai vizsgálat része a fájdalommentes és mellékhatások nélküli EKG vizsgálat. A szív izomzata minden dobbanásnál összehúzódik és elektromos jeleket bocsát ki, ezek a jelek a test adott pontjaira helyezett elektródákkal felfoghatók és ezt egy EKG-görbe formájában azonnal egy monitoron jeleníti meg a készülék. Az EKG-görbe (elektrokardiogram) alakja, kiugrásai vagy épp ellaposodásai alapján következtet a szakorvos bizonyos betegségek meglétére.

BŐRGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLAT

A melanomáknak, vagyis a rosszindulatú bőrdaganatoknak, 10%-a alakul ki genetikai hajlam miatt, tehát kialakulásukban óriási szerepe van a környezeti tényezőknek. Különösen fontos, kialakulást elősegítő tényező a napsugárzásnak való gyakori kitettség (főleg nyáron), valamint a többszöri, akár súlyos leégés.  Bőrünk védelmének szempontjából kiemelten fontos, hogy a nyaralás alatt sokat, és legfőképpen 11 és 15 óra között, tartózkodjunk árnyékban! A bőrünket védjük széles spektrumú, legalább 30 faktoros fényvédő krém használatával, a strandon ügyeljünk arra, hogy a krém lehetőleg vízálló legyen! Nagyon fontos – főleg ha sok az anyajegyünk – az éves felülvizsgálat, illetve a legalább havi rendszerességű önvizsgálat!

egpart logo_2023_BB
TESTÖSSZETÉTEL VIZSGÁLAT

A testösszetétel megmutatja az izom-zsír arányát szervezetünkben. A testtömeg és testmagasság meghatározását követően, kor és nem figyelembevételével meghatározzuk a testtömeg indexet (BMI), és összevetjük a normál értékekkel. A testzsír százalék értéke megmutatja, testsúlyunkból mennyi a zsír, az elhízás típusából néhány betegség rizikófaktora is megállapítható, pl. a szív és érrendszeri problémák, cukorbetegség. Eredménynek megfelelően tanácsadással segítünk!

egpart logo_2023_BB
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD TANÁCSADÁS

Az életmódi kockázati tényezőket (dohány- és/vagy nikotinhasználat, táplálkozás, alkoholfogyasztás, fizikai aktivitás) orvos, valamint sporttudományi szakértőink mérik fel egy rövid, egyéni konzultáció során, valamint mozgásminta szűrést is végeznek, mely során az alapvető mozgásokat és a szorítóerőt veszik górcső alá. Az instrukciók alapján végrehajtott egyszerű gyakorlatok mozgásképét, mozgásterjedelmét elemezve adnak visszajelzést a fejlesztendő területekről, a hibák orvoslására javasolt mozgásformákról. (Funktional Movement Screen és Kézi szorítóerő mérés). A komplex szűrőprogramot követően, a szűrés eredményei és az azonosított életmódi kockázati tényezők alapján a résztvevők összefoglaló visszajelzést kapnak egészségi állapotukról, illetve rövid, egyénre szabott életmód tanácsadást vehetnek igénybe.

egpart logo_2023_BB